GRATIS WEBINAR: DE R IN DE MAAND, SUPPLEMENTEN WAAR MOET JE OP LETTEN?

Presentatie door
Simone Meurkens (hormoon- en voedingsexpert)

Tijdens dit webinar vertel ik je meer over supplementen, waar moet je op letten, welke ingrediënt is de best opneembare vorm voor je lichaam, wat wil je vooral niet in je supplement aantreffen én uiteraard is er voldoende tijd voor het stellen van je vragen!

Dit webinar wordt gegeven via webinargeek, tijdens de presentatie zie je alleen mij, ik zie de deelnemers niet.
Je vragen stel je via de chat en worden tijdens het webinar beantwoord.

Je ontvangt na aanmelding een bevestiging vanuit webinargeek (Let op! dit kan in je spam belanden).

Waarom zou je voedingssupplementen nemen?
Ik hoor het van veel vrouwen in mijn praktijk: “ik eet 2 stuks groenten en 2 stuks fruit per dag, waarom zou ik extra vitamines en mineralen nemen?”.  Mijn antwoord is simpel: “Omdat we uit onze voeding onvoldoende bouwstoffen halen voor ons hectische leven van tegenwoordig”.

We halen uit onze voeding onvoldoende bouwstoffen voor ons hectische leven van tegenwoordig.
Zelfs het Voedingscentrum in Den Haag onderschrijft dit in een rapport van enkele jaren geleden. Iedereen die zich netjes houdt aan de door hen voorgestelde Schijf van Vijf komt zes belangrijke bouwstoffen tekort: vitamine A, vitamine D, ijzer, selenium, foliumzuur en zink. Het zal de afgelopen jaren vast niet beter geworden zijn.
Overigens eten veel mensen veel slechter dan de schijf van vijf, volgens de Gezondheidsraad zou dit nog niet eens 2% zijn!

Veel mensen bouwen dus tekorten op
. Daarbij zijn de tekorten gebaseerd op vastgestelde Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH) die ooit zijn vastgesteld om ziektes als gevolg van tekorten (b.v. scheurbuik of rachitis) te voorkomen. Ze zijn nooit vastgesteld om gezond en vitaal oud te worden anno 2023!

Niet in de plant, dan ook niet op je bord
Als je er oog voor hebt hoe onze landbouw er tegenwoordig uit ziet, dan zul je begrijpen dat je onvoldoende bouwstoffen binnenkrijgt.
De laatste 50 jaar draait de landbouw om zoveel mogelijk produceren voor zo min mogelijk geld.
Massaproductie in combinatie met monocultuur is de standaard geworden. Heel veel fruit en groentes groeien op kunstmest. Kunstmest bestaat bijna alleen uit kalium, stikstof en fosfor. Dat is alles. En dat terwijl er in goede, gezonde aarde maar liefst 92 verschillende mineralen kunnen zitten. Allemaal mineralen die ons lichaam óók nodig heeft zoals zink, selenium, chroom, magnesium, etc.

Het is heel simpel. Als deze mineralen niet in de grond zitten, komen ze ook niet in de plant, en dus ook niet op jouw bord, en dus ook niet in jouw lichaam. Daarom adviseer ik zoveel mogelijk biologisch te eten. Die ene tomaat uit de volle grond doet echt iets anders in je lichaam dan die andere tomaat die gegroeid is op uitsluitend water met wat voedingsstoffen. Alhoewel ze er hetzelfde uit kunnen zien. Dat is het gevaarlijke en misleidende hiervan. En dan heb ik het nog niet eens over de lange transport- en opslagtijd waardoor vitamines en mineralen verloren gaan. Er is echt veel onderzoek gedaan naar vitamines en mineralen in voeding. Dit is de eerste reden waarom mijn voeding aanvul met supplementen.

Volgens de vooraanstaande Harvard Medical School hebben we allemaal voedingssupplementen nodig.

Bescherm jezelf tegen vrije radicalen
Je hebt vast wel eens gehoord van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen die een negatief geladen elektron tekort komen. Deze ‘stelen’ ze bij andere cellen weg. Hierdoor beschadigen ze cellen, DNA en weefsels.
Vrije radicalen worden dan ook gezien als de veroorzakers van allerlei ziektes en lichamelijke veroudering.

Geloof me, je wilt zo weinig mogelijk vrije radicalen in je lichaam.
Een vrije radicaal is een agressief atoompje in je lichaam dat veel schade kan aanrichten.
De oorzaak van veel vrije radicalen is vaak een combinatie van verkeerde voeding, te weinig daglicht en beweging en teveel stress. Vrije radicalen kunnen onschadelijk worden gemaakt door antioxidanten.

Die wil je dus wél in je lichaam. Antioxidanten zitten in voeding (bijvoorbeeld in knoflook, broccoli, blauwe bessen) en kruiden (zoals groene thee en mariadistel) maar ook veel in vitamines en mineralen. Denk hierbij aan o.a. vitamine C, vitamine E, vitamine A, Bèta-caroteen, Vitamine B6 en B2, koper, mangaan, selenium en zink.

Het is dus van belang om voldoende van deze vitamines en mineralen binnen te krijgen om die vrije radicalen onder de duim te houden. Tenzij je het niet erg vindt om snel veel rimpels te krijgen🙂  
Dit is de tweede reden waarom ik in de donkere maanden supplementen gebruik.

Stress vraagt heel veel van ons lichaam
Stress vormt de grootste aanslag op ons lichaam en stress heeft vele vormen.
Voeding kan stress zijn, niet-natuurlijke cosmetica op je huid is stress, weinig beweging voor je lijf betekent stress, medicijngebruik is stress, straling uit je mobiele telefoon en wifi is een vorm van stress, zorgen zijn stress, ruzie met je partner is stress en zo kan ik nog wel even doorgaan. We leven in een wereld vol stressoren, of we het nu leuk vinden of niet.

De kunst is om stress enerzijds zoveel mogelijk te verminderen en anderzijds ervoor te zorgen dat ons lichaam de resterende stress goed kan hanteren. Daarvoor zijn veel bouwstoffen ofwel vitaminen en mineralen onmisbaar.
Dit is de derde reden waarom ik supplementen gebruik.

Wat is een goede basissuppletie?
Wellicht ten overvloede, maar gezondheid begint eerst met goede voeding. Je eet onbewerkt voedsel het liefst biologisch, je eet per dag 500 gram groenten en je drinkt 2 liter water per dag. Dit zijn een paar basis tips, maar zelfs dan adviseer ik je de komende maanden enkele voedingssupplementen te nemen.
Wat is een goede basissuppletie?

Gratis webinar supplementen, hormoontherapeut, orthomoleculair therapeut, NEI therapeut