Je bekijkt nu De eisprong fase

De eisprong fase

Ofwel de zomer breekt aan!

De eisprong is een heel belangrijk aspect van een gezonde cyclus. De eisprong vindt plaats tussen dag twaalf en dag veertien.

Tijdens de eisprong wordt de rijpe eicel afgestoten door de eierstok. De eierstok zit niet rechtstreeks vast aan de eileider, maar hangt er met een soort vlies onder. De rijpe eicel moet dus letterlijk een soort sprong maken om in de eileider te komen.

Het kan trouwens zijn dat je de eisprong voelt, wat kan leiden tot pijn in je buik of een opgeblazen gevoel.

Het eitje gaat via de eileider naar de baarmoeder, deze reis duurt ongeveer 36 uur. Rond deze tijd ben je het meest vruchtbaar!

De meeste vrouwen voelen zich in deze fase helemaal top en voelen zich energiek. Als het goed is ervaar je ook wel zin in seks en dat is natuurlijk (bio)logisch, omdat in deze fase ook de bevruchting moet plaatsvinden.

In de tussentijd verdikt het slijmvlies van de baarmoeder: zo bereidt de baarmoeder zich voor op een eventuele innesteling van een bevruchte eicel.

Je bent maar een aantal dagen vruchtbaar tijdens de gehele cyclus. Een eitje overleeft ongeveer 24 uur, maar een zaadcel kan wel 3-5 dagen overleven.

Oestrogeen én testosteron blijven stijgen tot ze pieken. Dit zorgt ervoor dat je energiek en aantrekkelijk voelt, je libido stijgt.

Je voelt je ‘lichter’, minder zwaarmoedig, je hebt zin in sociale gelegenheden en moeilijke gesprekken kun je beter voeren tijdens deze fase.

Als je gevoelig bent voor de hormoonschommelingen, kun je rond deze tijd al last krijgen van stemmingswisselingen. Het belangrijkste is om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden door genoeg eiwitten en goede vetten toe te voegen aan elke maaltijd.

Probeer zuivel, alcohol en kaas te beperken. Eet trage koolhydraten zoals volkoren producten, haver, quinoa i.p.v. witte pasta, witte rijst en wit brood.

Eet drie voedzame maaltijden met voldoende eiwitten en vetten zodat je voorkomt dat je gaat snaaien.

Eet voldoende vezels (groenten, fruit, bonen, peulvruchten, noten, zaden en volle granen) zodat je iedere dag naar het toilet kunt, zodat oestrogeen via de ontlasting kan worden afgevoerd.

Geef een reactie