Je bekijkt nu Week drie en vier, de luteale fase

Week drie en vier, de luteale fase

De herfst breekt aan.

De langste fase van de cyclus, die tien tot veertien dagen duurt. In deze fase neemt je energie wat af en kun je PMS-klachten gaan ervaren, zoals migraine, buikpijn, krampen en stemmingswisselingen. Ook een opgezette buik, acné en zin in suikers kunnen ontstaan in deze fase.

Je bent in deze fase wat meer naar binnen gekeerd; volg je behoefte daarin ook gerust. Je blijft liever thuis dan dat je op pad gaat.

Je hebt een soort van nesteldrang en de behoefte om je huis op te ruimen. Maar het is ook een ideaal moment om aan je administratie te gaan werken, want je ziet echt alles.

Neem in deze fase ook tijd voor jezelf: ga op tijd naar bed en doe ontspannende dingen.

Tijdens deze periode kun je het beste voeding eten die rijk is aan vitamine B, calcium, magnesium en een heleboel vezels. Denk aan bruine rijst, quinoa, appels, dadels, peren, zoete aardappel, pompoen, boerenkool en groene bladgroenten. Met deze voeding zorg je ervoor dat je je gevoelens enigszins verlicht.

Als je voldoende mineralen en vitaminen eet, zul je merken dat je snaaibuien ook nog eens minder worden!

Vanwege de hormoonspiegel heb je in deze fase waarschijnlijk behoefte aan zoet. Kies dan voor zoete groenten, zoals pompoen of zoete aardappel. Deze helpen bij de aanmaak van serotonine en dopamine en daardoor voel jij je blijer.

Vezelrijk eten zorgt ervoor dat je stoelgang goed blijft, zodat het hormoon oestrogeen afgevoerd wordt. Dit is van belang, want anders blijft het zich ophopen. Helaas gebeurt dit voornamelijk in onze vetcellen, waardoor cellulitis ontstaat.

In de eerste helft van week drie kun je nog gewoon lekker sporten, omdat je dan meestal nog energiek bent. Maar in week vier kan dit wat minder worden en dan kun je beter lekker gaan wandelen of bijvoorbeeld pilates doen.

Houd er rekening mee dat je deze dagen voor je menstruatie meer vocht vasthoudt; dan is het fijner
om minder zware trainingen te doen. Doe dus een tandje terug.

En na deze fase begint de cyclus weer van voor af aan.
Lees hier meer over de verschillende fases.

Geef een reactie