Je bekijkt nu De menstruatie fase ofwel de winter

De menstruatie fase ofwel de winter

Week één, de menstruatiefase

De menstruatiefase start op dag 1 van je menstruatie.

Elke maand rijpt er een eicel in 1 van jouw eierstokken. Is de eicel rijp dan gaat ze op weg naar de baarmoeder in de hoop dat ze bevrucht gaat worden.

De baarmoeder bereidt zich alvast voor op bevruchting door het baarmoederslijmvlies te laten verdikken.

Als de eicel geen zaadcel is tegengekomen, sterft ze af samen met het verdikte baarmoederslijmvlies. De baarmoeder voert dit slijm af; dit is jouw menstruatie.

Een menstruatie duurt gemiddeld drie tot zeven dagen, dit wisselt per persoon.

Veel vrouwen voelen zich opgelucht als de menstruatie doorzet, aangezien ze zich meestal de dagen daarvoor niet zo lekker voelen. Je kunt last hebben van krampen, een slecht humeur, vermoeidheid en een grote behoefte aan suikers.

Tijdens deze fase denk je vaak na over waar je nu staat in het leven. Het kan je helpen om voor jezelf op te schrijven wat er in je naar boven komt. Zo is het uit je hoofd, waardoor je meer rust zal ervaren.

Deze menstruatiefase is best een zwaar proces voor je lichaam. Je kunt flink wat bloed verliezen; dit verschilt per persoon en levensfase.

Het is verstandig om voeding te eten die rijk is aan ijzer en water. Denk bijvoorbeeld aan stoofpotten, soepen, bieten, vis, zeewier, miso, bonen, blauwe bessen, bramen, kelp en boerenkool.

Ga jezelf in deze fase niet gek maken en neem de nodige rust.

Wandelen is bijvoorbeeld belangrijker dan intensief sporten. Dat laatste kan in de volgende fase wel weer volop.

Het is niet oké als je heftige buikpijnen ervaart waardoor je nauwelijks kunt functioneren, of als je maandelijks hoofdpijn of zelfs migraine ervaart.

Ervaar je dit wel plan dan een hormonale analyse in zodat je direct weet welke hormonen deze klachten bij jou veroorzaken. Ik geef je aan de hand van de analyse advies waarmee je jouw klachten kunt oplossen.

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie