Je bekijkt nu Hormonen, begrijp jij ze?

Hormonen, begrijp jij ze?

Hormonen, begrijp jij ze?

Kan voor jou die ene week per maand ook het liefst zo snel mogelijk voorbijgaan?
En is chocolade dan je beste vriend?

Hormonen zijn onze chemische boodschappers, ze beïnvloeden ons gedrag, onze emoties, de scheikundige stoffen in onze hersenen en ons immuunsysteem. Ons hormoonstelsel regelt allerlei lichaamsfuncties zoals bijvoorbeeld temperatuur, bewustzijn, ademhaling, bloeddruk, hartslag, spijsvertering, slapen en voortplanting.

Daarnaast regelt het onze reactie op lichamelijke- en psychische stress. Niet alleen hoe we ons voelen en gedragen wordt door onze hormonen gereguleerd, ook hebben ze invloed op ons gewicht, omdat ze een rol spelen in hoe ons lichaam voedsel omzet in brandstof.

Kortom: ons hormoonstelsel zorgt ervoor dat we ‘in balans’ blijven. Naast onze hormonen komt daar voor vrouwen nog een cyclus bij. De cyclus start vanaf de 1e dag van je menstruatie, je voelt je happy en je kunt de wereld aan. Dit is de eerste week van je cyclus en je oestrogeen stijgt. Een gezonde menstruatie duurt tussen de 4 en 8 dagen.

In week 2 sta jij on top off the world en houdt je makkelijk alle ballen in de lucht. Je oestrogeen is op het hoogtepunt, je eisprong komt eraan en je progesteron stijgt. Dan komt week 3 en voel je je iets minder blij dan de week ervoor. Je oestrogeen daalt en je progesteron blijft lichtjes stijgen. In week 4 is je energie een stuk minder t.o.v. week 2, alle ballen wegen wat zwaarder in de lucht en het liefst kruip je op de bank onder een dekentje met een kop thee en een groot stuk chocolade.

De ene vrouw weet dat ze een cyclus heeft maar merkt er vrij weinig van en gaat fluitend door het leven. De andere vrouw zal zich herkennen in bovenstaande cyclus, maar het wellicht heftiger ervaren met klachten als hoofdpijn, stemmingswisselingen, slaapproblemen, vocht vasthouden, cellulitis, buikpijn en heftige bloedingen. We denken vaak ‘dat gaat wel over’, ‘dat hoort er gewoon bij’ of ‘we moeten door!’ Maar dat is dus niet zo!

Als je ervoor zorgt dat je hormonen in balans zijn, dan zijn klachten die je tijdens je cyclus ervaart niet nodig. Jezelf lekker voelen en je lichaam in balans hebben, dat is het belangrijkste wat er is. En die drang naar chocolade? Hartstikke normaal! Tijdens je menstruatie verbruikt je lichaam meer magnesium en dat zit in chocolade, dus heel logisch dat je daarnaar grijpt.

Groet Simone – hormooncoach

Column voor de Mooi Son en Breugel krant

Geef een reactie