Je bekijkt nu Eten en bewegen tijdens je cyclus

Eten en bewegen tijdens je cyclus

De fases van de cyclus, wat is goed om te eten en hoe plan je je weken?

Om je lichaam goed te begrijpen en te ondersteunen tijdens de fases van je cyclus, kun je deze zien als de seizoenen.

De menstruatiefase mag je zien als de winter. Een menstruatie duurt gemiddeld drie tot zeven dagen, dit wisselt per persoon.
Je voelt je opgelucht als je menstruatie doorzet, je kunt last hebben van krampen, een slecht humeur, vermoeidheid en een grote behoefte aan suikers. Tijdens deze fase denk je vaak na over waar je nu staat in het leven. Het kan je helpen om voor jezelf op te schrijven wat er in je naar boven komt. Zo is het uit je hoofd, waardoor je meer rust zal ervaren.

Het is verstandig om voeding te eten die rijk is aan ijzer en water. Denk aan soepen, bieten, vis, zeewier, miso, bonen, blauwe bessen, bramen, kelp, boerenkool en stoofpotjes.

Wandelen is in deze fase belangrijker dan intensief sporten.

Week twee mag je zien als de lente. De donkere winter is voorbij!
Je ervaart meer energie en soms kun je het gevoel hebben dat je teveel energie hebt.
Je kunt je beter concentreren en je voelt je scherp, zelfverzekerd, helder en stabiel.

Deze fase is perfect om nieuwe plannen op te starten, zowel op je werk als thuis.
Je zoekt contact met mensen en vindt het leuk om afspraken in te plannen en dingen te ondernemen.
Het is goed om in deze fase lichte maaltijden te eten, zoals veel groente en eiwitten. Kies voor salades, zuurkool, havermout, gerst, broccoli, avocado, bonen en kiemen. Sporten gaat goed in deze periode en kun je volop doen.

Als je merkt dat je juist in deze fase helemaal niet zo fit bent, kan het zijn dat je in de overgang zit of een disbalans in je hormonen hebt. Hierdoor voel je je steeds moe.
Misschien ervaar je bijvoorbeeld te veel stress, waardoor de aanmaak van je sekshormonen wordt tegengewerkt.

Week drie, de zomer! Je bruist in de zomerfase van energie en vitaliteit. Je hebt zin om tijd te besteden aan je uiterlijk. Je zelfvertrouwen piekt, net als je eigenwaarde en je libido.

Wat betreft voeding doe je er goed aan om in deze fase wat minder koolhydraten te eten en meer vezels. Verder kun je in deze fase lekker sporten, want jij kunt de hele wereld aan!

Week vier, de herfst, het is de periode dat je energie weer afneemt.
Je concentratieniveau neemt af. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, gevoelige borsten, stemmingswisselingen, verlangen naar suikers, misselijkheid en huidproblemen.

De week voordat je weer gaat menstrueren laten je gevoelens zich moeilijk voorspellen, het ene moment wil je knuffelen en het volgende moment dient een huilbui zich aan. Voor jou is dit een goede periode om extra lief voor jezelf te zijn.

Je lichaam heeft behoefte aan vitamine B, magnesium, calcium en een heleboel vezels. Denk aan bruine rijst, quinoa, appels, dadels, peren, zoete aardappel, pompoen, boerenkool en groene bladgroenten.
Met deze voeding zorg je ervoor dat je je gevoelens enigszins verlicht. Als je voldoende mineralen en vitaminen eet, zul je merken dat je snaaibuien ook nog eens minder worden!

Laat intensief sporten maar even zitten, houd er rekening mee dat je deze dagen voor je menstruatie meer vocht vasthoudt; dan is het fijner om minder zware trainingen te doen. Kies liever voor een rustige yoga les of een wandeling.

Voel jij je de gehele cyclus futloos, heb je weinig energie en voel jij je niet fit?
Plan een hormonale analyse en weet direct welke hormonen er bij jou uit balans zijn en ontvang meteen voedingstips om de balans te herstellen.
 

Geef een reactie