Je bekijkt nu Vitamine D en donkere dagen

Vitamine D en donkere dagen

Als je gevoelig bent voor de donkere dagen die na de zomer aanbreken dan is het van belang dat je voldoende vitamine D tot je neemt. Dit kan via voeding of supplement.

De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht en we halen vitamine D uit voeding, echter bevatten onze voedingsmiddelen over het algemeen weinig vitamine D.

Vitamine D heeft vetten nodig voor een goede opname, denk hierbij aan olijfolie en voeding met omega 3 vetten zoals lijnzaadolie, olijfolie, walnoten en vis zoals zalm en makreel. Kies wild gevangen vis om de hormoonverstorende stoffen in kweekvis te vermijden.

Wil je borgen dat je voldoende vitamine D binnen krijgt in combinatie met omega 3 vetzuren kies dan voor een supplement dat beide bevat. Ik werk met omega 3 olie waar vitamine D aan toegevoegd is. Lees hier meer.

Daarnaast is een andere belangrijke oorzaak het gebrek aan daglicht in de winter. De meeste mensen vertrekken in het donker naar hun werk en keren weer terug in het donker.

Door deze korte dagen en lange nachten kom je minder buiten dan dat je in de zomer doet. Zodra jij je gordijnen opent kijk je in het donker in plaats van in het daglicht, hierdoor wordt je lichaam minder aan daglicht blootgesteld.

Dit heeft invloed op onze biologische klok waardoor deze in de war raakt en leidt tot allerlei verstoringen in onze hormonale balans.

Deze verstoringen van onze hormonen kunnen leiden tot lichamelijke én geestelijke klachten. Denk aan slecht slapen en depressieve klachten door het ontbreken van daglicht.

Geef een reactie